Jelenlegi hely

Tervezés

A felső a volt, az alsó a lesz.

A tetőtérbeépítés első lépése a megfelelő építész felkérése.
Mi ajánlások alapján kerestük és a mestereket is így fogjuk. Így van esély rá, hogy igazi szakemberekkel fogunk dolgoztatni.
Már tavaly nyáron elkezdtük ezt is, hogy időben legyünk.
Elhívtuk a kiválasztott tervezőt és átbeszéltük vele, hogy mit képzeltünk el. Ő elmondta,hogy milyen helyi szabályokra kell figyelnünk és mi fog nehézséget okozni.
Nálunk a homlokzatmagasság. A helyi rendelet maximum 4,5 méteres átlagos homlokzatmagasságot engedélyez itt ebben az övezetben. A homlokzatmagasság azt jelenti, ahol a tető átszeli a falat.
Viszont a mi homlokatmagasságunk már jelenleg 4,2m, pedig a padláson épp, hogy csak bokáig ér az oldalfal. Ez nagy baj, mert így alig két méter széles hasznos terület maradhatna a tetőtér közepén.

Ezen kívül még a beépíthetőségre kell figyelni, ez nálunk 30%, tehát a telek méretének 30%-át foglalhatja el épület (ebbe beletartozik pl a fedett, oszlopok által tartott terasz is). A zöldfelületnek minimum 50%-nak kell lennie.

Meg kellett viszont oldanunk ezt a homlokzatmagasság kérdést.
Nekiültem hát, hogy utánaolvassak ennek és kitaláljak valami megoldást, kiskaput, akármit. Azt találtam, hogy mivel átlagosan kell meglennie ennek a magasságnak, ha egyik oldalon lecsökkentjük ezt, akkor a másik oldalon megemelhetjük. Ha a ház háta mögött beépítjük a most szabadon lévő részt, pl egy tárolót alakítunk ki, akkor az már beleszámít az átlagos értékbe. A tároló miatt az egyik oldalon 4 méteres lesz a homlokzatmagasság, a másikon, vagyis az épület lakott részén 5 méter lehet, ami már 80-90 magas emelést jelenthet, ez pedig már éppen elég. Így a házunk mellett a tető 1 métert túl fog lógni (ennyi fér bele a beépíthetőségi határba), ahol tárolóhelységek lesznek. Ezt a lenti rajzon a bal oldalon látszik.

A tervező közben elkészült az első rajzokkal. Ezt átbogarásztuk, átalakítattuk. Közben folyt a telekalakítás az a melléképület feltüntetés, így addig pihentettük a terveket, érlelődött bennünk.
A véglegesítés előtt statikust is kellett hívnunk, akit a tervező hozott és mutogatta meg neki a kritikus helyeket és pontokat.

Az év eleji csokos mellékvágány kicsit elvett az időnkből, így csak 2016. március 21-én tudtuk beadni a végleges terveket az önkormányzathoz településképi véleményezésre. Ez 15 napos határidővel lesz meg remélhetőleg (bár az előző tapasztalataink alapján már alig merem remélni, hogy simán meglesz).
Ezután jöhet az építéshatósági engedélyeztetés, ami szintén 15 nap.
Nagyon optimistán május közepére engedélyeztetett terveink lehetnek. Pesszimistát nem merek számolni.
Ez a bizonytalanság azért rossz, mert így nem tudunk a mesterekkel pontos időpontot megbeszélni a munkákra.

A jelenlegi feladatunk az árajánlatok begyűjtése az építkezéshez és ez alapján a mesterek kiválasztása és a csokos papírok beszerzése.

Fő tanulság: Tényleg idejében el kell kezdeni a tervezgetést és a megterveztetést.

Tags: