Jelenlegi hely

CSOK tetőtérhez

Az utóbbi néhány hónapban, mióta a CSOK megjelent, sűrűr fejkapkodások közt próbáltuk kideríteni, hogy a tetőterünk beépítéséhez fel tudjuk-e használni a 3 gyerekre járó 10 millió Ft-ot.
A decemberi bejelentés után úgy tűnt, hogy nem, mivel a rendelet nagyon homályosan fogalmazott az emeletráépítéssel kapcsolatban.
Majd a februári módosítás során egy tisztább, érthetőbb szöveg került be - legalábbis így gondoltuk.
Új lakásnak minősül: "tetőtér beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrehozott lakás akkor, ha a tetőtér beépítés vagy emelet-ráépítés révén legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező, az előző a/ pont szerinti feltételeknek megfelelő újabb lakás jön létre."
Megörültünk, így ha telejsítjük a leírt feltételeket, akkor új lakásnak minősül a tetőtér és megkapjuk a támogatást. 3 bankkal felvettem a kapcsolatot és elmeséltem a helyzetet, mind rábólintott, hogy ez így rendben van és igényelhetjük. A tervezőnkkel átterveztettük a rajzokat, hogy meglegyen a lépcsőház, az elkülönült bejárat és minden.
Már épp be akartuk adni a terveket engedélyeztetésre, amikor a minisztérium kibökte, hogy ők nem úgy értelmezik a rendeletet, mint mindenki az országban, beleértve az összes bankot. A fenti két új albetétnek mindkettőnek a tetőtérben kellene lennie, úgy, hogy abból a kettőből csak egyre igényeljük meg a csokot, a másikat csak úgy felépítjük. Tehát legyen egy minimum 60 nm-es csokos lakás és egy különálló, minimum 20-25 nm-es.
Itt újabb pálfordulás és némi nyomozás után lemondtunk a 10 millióról :( . Amikor ennyire nem akarják megadni, akkor nem erőlteetjük. Nincs akkora helyünk, hogy elférne két lakás, nem akarunk 2 fürdőszobát, 2 wc-t fentre és felelsleges bejárati ajtókat. Akkor inkább hagyjuk.

Szóval itt visszaterveztettük a bővtéses változatot és innentől a 2,2 milliós csokot igényeljük.

Ez úgy néz ki, hogy beadjuk a terveket engedélyeztetésre, s amint ez megvan, gyorsan beadjuk a csok igénylést. Már az engedélyeztetés alatt elkezdjük beszerezni a szükséges papírokat, hogy rögtön be is adhassuk a csokot. Amikor igényeljük, akkor ők is megrendelik az értékbecslőt, akit meg kell várnunk, hogy kijöjjön és megnézze, hogy nem kezdtünk még el semmit. Ez kb 1-2 hét. Ezután kezdődhet a munka, közben a bank elfogadja a csok igénylést.
Fizetni szakaszosan fognak, amit elkészültünk egy résszel és kihívtuk az értékbecslőt.

A későbbiekben is írok majd arról, hogy a valóságban ez a folyamat hogyan zajlott.

Tags: