Jelenlegi hely

Cukkinis lecsó télire

Itt az augusztus, a lecsó eltevésének hónapja. A saját kertünkben nevelt paradicsomból és cukkiniból, illetve ismerősöktől vett paprikából készült, sűrítve egy kis bolti pürével. Ez kihagyható lett volna, ha tovább tudom főzni a paradicsomot, hogy pürésedjen, de mentségemre szolgáljon, hogy egy 5 hetes csecsemő mellett még ennyi időt sem könnyű szakítani :) De ettől ez egy gyorsan elkészülő lecsó lett.

Hozzávalók (garantáltan vegyszermentesen):
- kb 1 kg paradicsom
- 30 dkg paradicsompüré
- másfél kg tv és kaliforniai paprika (zöld)
- kb 1 kg cukkini (már magozva, darabolva ennyi a súlya)
- kb 2 ek só
- 2 ek cukor

1. Kevés olajon felteszem párolódni a paradicsomot, amihez hozzáadom a sót.
2. Ha már kifőtt a leve, akkor bele teszem a cukkinit, majd belevagdosom a paprikát és megcukrozom, hogy elvegyem a paradicsom kicsit savanykás ízét.
3. Eddig fedő nélkül csináltam, hogy forrjon el a paradicsom leve,de msot fedővel is főzöm kb 20 percet kis lángon, hogy puhuljon gyorsan a cukkini és a paprika.
4. Végül addig főzöm, míg már jó puha a paprika és a paradicsom is. Összesen kb bő egy óra volt és sűrűn kellett kevergetni. Amikor már kész, akkor keverem bele a jó sűrű paradicsompürét, ettől jól be is sűrűsödik.
5. Üvegekbe töltöm még forrón és vagy száraz dunsztba teszem vagy a mostanában általam nagyon kedvelt mosogatógépes verzióval beteszem egy 70 fokos mosogatógépes programra és másnapig hagyom hűlni a gépben.

Ekkora adagból nekem 4 nagyüvegnyi (720 ml-es üveg) lecsó lett.